30.4.2011

HAUSKAA VAPPUA

Perinteiset vapun munkkitalkoot, minä teen taikinan ja mies paistaa. Munkit ja donitsit teen yleensä ihan perus pullataikinasta ja onnistuminen on takuuvarmaa. Tänä vuonna löysin arkistoistani donitsi-ohjeen vuoden 1978 Helsingin Sanomista. Ja täytyy sanoa, että tämä ohje nousi kyllä ehdottomaksi suosikiksi. Siinä missä munkit maistuvat (tietystikin) pullalle, niin nämä olivat ehtaa donitsia. Siis sellaisia joita kaupassa myydään rasioissa.


DONITSIT:   n. 20 kpl

2 munaa
1 dl sokeria
2 dl kermaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl raastettua sitruunankuorta
1/2 tl kardemummaa
1 tl kanelia
4,5 - 5 dl vehnäjauhoja (itselläni meni enemmän)
1/2 dl voisulaa

Keittämiseen: öljyä
Pinnalle: sokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen kerman kanssa. Lisää viimeiseksi voisula.
2. Painele/kaaviloi taikina sentin paksuiseksi levyksi ja ota juomalasilla pyöreitä kakkuja. Tee niihin keskelle reikä pienemmällä pyöreällä muotilla. (Reiän voi tehdä ihan sorminkin)
3. Kypsennä donitsit kuumassa öljyssä vaaleanruskeiksi molemmin puolin. Jäähdytä hieman ja kierittele sokerissa.

Kaulimisen jälkeen mietin riittääkö jos taikina on sentin paksuinen. Mutta donitsit paisuivat paistaessa ja niistä tuli juuri sopivia.

OIKEIN HAUSKAA VAPPUA KAIKILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti